Ø 5.1 Påvisning av druesukker, fruktsukker, melkesukker eller maltsukker

 

I dette forsøket skal du lære å påvise monosakkarider og disakkaridene melkesukker og maltsukker i matvarer. 

Først skal du gjøre en forprøve slik at du har en «fasit» å sammenlikne matvareprøven med. Druesukker (glukose), fruktsukker (fruktose), melkesukker (laktose) og maltsukker (maltose) gir med Fehlings løsning en fargeforandring fra blått til gulrødt. Spisesukker (rørsukker, sukrose) gir ikke noen fargeforandring fra blått til gulrødt. Den blå fargen kan dekke over den gulrøde hvis det er for mye Fehlings løsning i forhold til mengden av karbohydrat. 

Utstyr
Vernebriller
Reagensrørstativ med ca. 4 reagensrør
Vannbad, f.eks. en gryte med vann
Kokeplate
Målesylinder, f.eks. 10 ml
Spatel
Fehlings løsning (like deler A og B blandet sammen)
Druesukker (glukose)
Matvareprøver, f.eks. spisesukker, melk, druer, kjeks, «lett-cola», cola eller annet  

1. Forprøve
Framgangsmåte
1.      Løs en spatelspiss druesukker (glukose) i 2 ml vann i et reagensrør.
2.      Tilsett 2 ml Fehlings løsning og varm reagensrøret forsiktig i vannbad til 60−70 oC.
3.      Noter fargeforandringen i løsningen. Resultater og konklusjon
a)      Hvilken fargeforandring så du?
b)      Hvordan kan du påvise druesukker i en matvareprøve? 

2. Matvareprøve
Framgangsmåte
1.      Overfør noen milliliter av vannuttrekket fra en tidligere matvareprøve til et reagensrør. Du kan også lage nye matvareprøver ved å røre ut noe av matvarene i vann.
2.      Gjør Fehlings test som beskrevet ovenfor.
3.      Gjør også Fehlings test med spisesukker (rørsukker, sukrose) som beskrevet ovenfor. 

Resultater og konklusjon
Før opp matvaretyper, observasjoner og konklusjoner i en tabell. Den kan for eksempel se slik ut:

Matvare Fehlings test     Andre tester     Konklusjon
Druesukker (glukose)        Påvist druesukker   


Tillegg
På apoteket kan du få kjøpt teststriper for påvisning av druesukker (glukose). Clinistix, Multistox eller Uristix heter de. Uristix og Multistix kan også brukes til påvisning av proteiner.