Ø 5.2 Påvisning av stivelse (et karbohydrat)

 


I dette forsøket skal du lære å påvise stivelse i matvarer. Først skal du gjøre en forprøve slik at du har en «fasit» å sammenlikne matvareprøven med. En jodløsning skifter farge fra lysebrunt til blått når den kommer i kontakt med stivelse. Dette kan vi bruke som positiv test på stivelse. Hvis jodløsningen er for konsentrert, ser løsningen svart ut. 

Utstyr
Vernebriller
Reagensrørstativ med ca. 4 reagensrør
Dråpetellere, ca. 4 stk.
Målesylinder, 10 ml
Stivelse
Jodløsning, lysebrun
Matvareprøver, f.eks. potetmel, hvetemel, potet, kjeks, banan

 

1. Forprøve
Framgangsmåte
1.      Hell en halv teskje stivelse i et reagensrør.
2.      Fyll røret halvfullt med vann og rist godt.
3.      Tilsett to dråper jodløsning. 

Resultater og konklusjon
a)      Hvilke fargeforandringer ser du?
b)      Hvordan kan du påvise stivelse i en matvareprøve? 

2. Matvareprøve
Framgangsmåte
1.      Overfør ca. 5 ml av vannuttrekket fra en tidligere matvareprøve til et reagensrør. Du kan også lage nye matvareprøver ved å røre ut noe av matvarene i vann.
2.      Tilsett 3 dråper jodløsning til reagensrørene med matvareprøver. Faste matvareprøver som skiver av potet og banan eller mel kan du teste ved å dryppe jodløsning direkte på dem. 

Resultater og konklusjon
Sett opp matvaretypene, observasjonene og de konklusjonene du trekker, i en tabell. Den kan for eksempel se slik ut:

Matvare                 Jod–stivelse-testen        Konklusjon         
Potetmel   Påvist stivelse