Ø 5.3 Påvisning av fett i matvarer

 
I dette forsøket skal du lære å påvise fett i matvarer.Først skal du gjøre en forprøve slik at du har en «fasit» å sammenlikne matvareprøven med.Fett kan vi påvise ved hjelp av fettflekkprøven eller med løselighetsprøven.  


Utstyr

Vernebriller
Reagensrørstativ med ca. 10 reagensrør
Dråpetellere, ca. 3 stk.
Filterpapir
Trakt
Lite begerglass, ca. 10–25 ml
To målesylindere, 10 ml
MatoljePropan-2-ol (isopropanol)
Matvareprøver, f.eks. leverpostei, pølse, melk, ost, kjeks, majones

1. Forprøve 

Fettflekkprøven
Framgangsmåte
1.      Sett av en dråpe matolje på et filterpapir.
2.      Hold papiret opp mot lyset. Fettet setter av en flekk som ikke tørker bort.
3.      Sett av en dråpe vann på flekken. Det skal være vanskelig å fukte flekken med vannet. 

Resultater og konklusjon
Hva ser du? 

Løselighetsprøven
Framgangsmåte

1.      Hell ca. 2 ml propan-2-ol i et reagensrør.
2.      Tilsett 5 dråper matolje.
3.      Til slutt tilsetter du 2 ml vann og rister godt.
4.      Bland 2 ml propan-2-ol og 2 ml vann i et annet reagensrør og rist godt.
5.      Sammenlikn innholdet i de to reagensrørene og noter resultatet. 

Resultater og konklusjon
a)      Hva ser du?
b)      Hvordan kan du påvise fett i matvarer? 

2. Matvareprøve 

Framgangsmåte
Fettflekkprøven
1.      Gni prøven av matvaren mot et filterpapir.
2.      Hold papiret opp mot lyset.
3.      Test eventuelt flekken ved å avsette en dråpe vann på den. 

Løselighetsprøven
1.      Knus noe av matvaren med en stålskje i et begerglass. Om nødvendig må maten kuttes i små biter først. Bruk saks, kniv, morter eller hvitløkpresse til det.
2.      Tilsett ca. 5 ml propan-2-ol.3.      Kna til alt er godt blandet.
4.      Filtrer løsningen over i et tørt reagensrør.
5.      Til slutt tilsetter du samme volum vann og rister godt. 

Resultater og konklusjon
Sett opp matvaretypene, observasjonene og konklusjonene du trekker, i en tabell. Den kan for eksempel se slik ut:

Matvare         Fettflekkprøven     Løselighetsprøven     Konklusjon         
Matolje
 
    Inneholder fett